Locatie Rm. Valcea

Str. Rapsodiei 14, Bl. D1-3, Sc. B, Ap.3

Locatie Dragasani

Str. Tudor Vladimirescu 407

Telefon

0250 744 151
0746 106 325

Chisturile ovariene – diagnosticare si metode de tratament

Chisturile ovariene

Chisturile ovariene se numara printre cele mai comune probleme de sanatate cu care se confrunta femeile din intreaga lume. Acestea reprezinta formatiuni pline cu lichid ce se dezvolta in sau pe suprafata ovarelor si pot sa varieze in dimensiune, dupa caz. Chisturile pot sa apara la orice varsta si pot sa provoace o multime de simptome neplacute, ba chiar si complicatii grave. In cele ce urmeaza, vom explora principalele metode de diagnosticare si de tratare a chisturilor ovariene.

Definitie si diagnosticare

Ceea ce este bine de stiut este faptul ca chisturile ovariene sunt saci umpluti cu lichid ce se regasesc deseori la suprafata ovarelor si pot sa varieze in dimensiune, de la foarte mici pana la cativa centimetri in diametru. In cele mai multe cazuri, chisturile ovariene sunt inofensive pentru starea de sanatate a femeilor, insa exista si situatii in care pot sa provoace anumite complicatii precum ruptura sau torsiunea ovariana.

Atunci cand vine vorba de diagnosticarea chisturilor ovariene, aceasta procedura implica mai multe etape, de la examinarea fizica si efectuarea testelor de sange si pana la imagistica medicala (ecografia). Exista cazuri in care medicul poate sa recomande pacientei si realizarea unei laparoscopii, tocmai pentru a examina mai indeaproape chisturile.

Care sunt principalele metode de tratament?

Stiai ca exista mai multe metode de tratare a chisturilor ovariene? Medicul specialist este cel care va alege cea mai potrivita metoda de tratament, tinand cont de dimensiunea, tipul si simptomele chisturilor, dar si de starea generala de sanatate a pacientei.

Monitorizarea activa este o metoda ce se aplica deseori in cazul chisturilor ovariene mici si functionale. Practic, acestea urmeaza a fi monitorizate pentru a vedea daca se retrag de la sine in decursul a catorva cicluri menstruale. Medicul iti va putea recomanda ecografii periodice pentru a urmari dimensiunea si aspectul chistului.

Si medicatia se dovedeste a fi eficienta in marea majoritate a cazurilor, fiind recomandata pentru a controla simptomele asociate cu chisturile ovariene (durerea, disconfortul). Pe langa medicamentele analgezice si antiinflamatoarele nesteroidiene, exista situatii cand specialistul va prescrie contraceptive orale pentru reglarea ciclului menstrual si pentru a preveni formarea altor chisturi ovariene.

Atunci cand vine vorba de chisturile de mari dimensiuni, poate fi necesara interventia chirurgicala. In cadrul procedurii de cistectomie, medicul chirurg va indeparta chistul, mentinand totodata ovarul intact. Gratie tehnologiei moderne, interventia chirurgicala poate fi realizata si printr-o metoda non-invaziva laparoscopica, nu doar prin chirurgie deschisa, insa acest aspect il poate stabili doar medicul, in functie de dimensiunea si localizarea chistului.

Toate acestea fiind zise, este important sa discuti cu medicul despre optiunile de tratament disponibile si sa te prezinti la controale regulate pentru a monitoriza evolutia chisturilor ovariene. In acest mod, vei reusi sa eviti complicatiile in timp util si sa te bucuri de o stare de sanatate cat mai buna!