Acneea hormonală se numără printre cele mai comune afecţiuni ale pielii. Deşi deseori tindem să asociem acneea cu perioada pubertăţii, aceasta poate să apară şi la adulţi, mai ales în perioadele de schimbări hormonale. În acest articol, vei descoperi care sunt cauzele acneei hormonale, dar şi ce metode de tratament există în cazul în care te confrunţi cu imperfecţiuni pe ten!
Care sunt cauzele acneei hormonale?
În primul rând, ceea ce este bine de ştiut este faptul că schimbările hormonale apărute în timpul ciclului menstrual (estrogen, progesteron) pot contribui la creşterea producţiei de sebum, care blochează porii şi favorizează apariţia coşurilor la nivelul feţei sau gâtului. De asemenea, există cazuri în care şi viitoarele mămici se pot confrunta cu acnee hormonală, aspect deloc surprinzător, având în vedere că nivelurile crescute de hormoni stimulează activitatea glandelor sebacee.
Pe lângă fluctuaţiile hormonale, există şi anumite afecţiuni ce pot provoca apariţia acneei hormonale, spre exemplu, sindromul ovarelor polichistice (SOP). Pacientele diagnosticate cu sindromul ovarelor polichistice prezintă niveluri ridicate de hormoni androgeni, hormoni ce determină creşterea cantităţii de sebum şi inflamarea foliculilor de păr.
Metode prin care poţi diminua efectele acneei hormonale
Dacă te numeri printre persoanele ce se confruntă cu acnee hormonală, este indicat să consulţi un medic ginecolog, pentru a putea depista cauzele apariţiei acestei afecţiuni. Tratamentul recomandat poate include administrarea de contraceptive orale, a medicaţiei antiandrogene sau a tratamentelor de uz topic (acid salicilic, acid glicolic sau retinol).
Pe lângă aceste metode de tratament, ar fi bine să introduci în rutina ta de zi cu zi câteva etape foarte importante. Spre exemplu, va trebui să utilizezi produse de curăţare blânde, al căror rol este acela de a preveni acumularea de sebum. De asemenea, hidratarea este deosebit de importantă în cazul tenului cu tendinţa acneică, dar nu numai. Utilizează o cremă hidratantă non-comedogenică, pentru a-ţi menţine pielea cât mai bine hidratată!
Ştiai că ori de câte ori îţi atingi faţa cu mâinile, favorizezi răspândirea bacteriilor? Încearcă să eviţi acest obicei şi să previi apariţia unor noi coşuri pe ten. Potrivit medicilor specialişti, din rutina ta zilnică de îngrijire a tenului nu ar trebui să lipsească nici crema cu protecţie solară, deoarece expunerea prelungită la razele soarelui cauzează apariţia petelor pigmentare şi a altor imperfecţiuni ale pielii.
În concluzie, acneea hormonală se poate dovedi a fi o adevărată provocare, însă înţelegerea cauzelor şi adoptarea unui plan de tratament te vor ajuta să reduci apariţia coşurilor. Îngrijirea constantă a tenului şi menţinerea unui stil de viaţă sănătos prezintă un rol esenţial în tratarea acneei, deşi te confrunţi cu schimbări hormonale sau cu sindromul ovarelor polichistice.