Locatie Rm. Valcea

Str. Rapsodiei 14, Bl. D1-3, Sc. B, Ap.3

Locatie Dragasani

Str. Tudor Vladimirescu 407

Telefon

0250 744 151
0746 106 325

Cinci sfaturi pentru menţinerea sănătăţii sistemului reproducător la femei

menţinerea sănătăţii

Îngrijirea optimă a sistemului reproducător contribuie atât la menţinerea stării generale de sănătate, cât şi a fertilităţii. Iată care sunt principalele măsuri preventive pe care le poţi adopta pentru a-ţi păstra sănătatea reproductivă pe termen lung!

Adoptă un stil de viaţă cât mai sănătos

După cum bine ştii deja, o alimentaţie echilibrată, bogată în nutrienţi, vitamine şi minerale, poate sprijini sănătatea întregului organism. Recomandarea medicilor este să incluzi în mesele tale de zi cu zi fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe, dar şi grăsimi sănătoase. În acest mod, te vei asigura că vei fi plină de energie şi întregul corp va funcţiona în stare optimă. De asemenea, consumul a minim 2 litri de apă pe zi este recomandat pentru hidratarea corespunzătoare a corpului şi pentru menţinerea elasticităţii pielii şi a mucoaselor.

Nu uita de cele 30 de minute de activitate fizică

Fiecare dintre noi ne dorim să arătăm cât mai bine, iar sportul ne ajută la tonifierea musculară şi la slăbit. Dar beneficiile activităţilor fizice nu se opresc aici! Ştiai că exerciţiile regulate pot să aibă un impact pozitiv în echilibrarea nivelurilor hormonale? Practicarea unui sport ajută la menţinerea unui echilibru între hormonii sexuali (estrogenul şi progesteronul). Cu cât nivelul hormonal se regăseşte în limitele normale, cu atât vei avea un ciclu menstrual mai regulat.

Învaţă să gestionezi stresul

Stresul este considerat a fi inamicul omului modern, având un impact negativ asupra psihicului şi fizicului nostru. Ceea ce este bine de ştiut este faptul că stresul cronic perturbă atât echilibrul hormonal, cât şi ciclul menstrual. Dacă te întrebi cum ai putea să te relaxezi şi să înveţi să gestionezi situaţiile stresante din viaţa ta, răspunsul este cât se poate de simplu. Încearcă să practici exerciţii de respiraţie, yoga sau să petreci din ce în ce mai mult timp în natură. Potrivit cercetătorilor, conectarea cu mediul înconjurător te ajută să te destinzi şi să te încarci cu energie pozitivă. Ba mai mult, expunerea la razele solare favorizează secreţia de serotonină, hormonul fericirii.

Evită obiceiurile nesănătoase

Consumul de alcool sau fumatul afectează într-o mare măsură sănătatea sistemului reproducător feminin. Ideal ar fi să renunţi la fumat şi să limitezi consumul de alcool, asta dacă îţi doreşti să îţi menţii starea de sănătate pe termen lung şi să previi apariţia unor afecţiuni.

Protejează-te împotriva bolilor cu transmitere sexuală

Protejarea împotriva bolilor cu transmitere sexuală se dovedeşte a fi esenţială în menţinerea sănătăţii reproductive şi generale. Este important să te testezi anual pentru BTS (boli cu transmitere sexuală) şi să utilizezi metode de protecţie, cum ar fi prezervativul.

Toate acestea fiind zise, iată care sunt doar câteva dintre aspectele de care ar fi bine să ţii cont pentru a-ţi menţine sănătatea şi pentru a preveni apariţia diferitelor afecţiuni la nivelul sistemului reproducător.