Cistita cronica se numara printre cele mai frecvente afectiuni aparute la nivelul vezicii urinare, provocand inflamarea acesteia. Desi este asociata deseori cu infectiile urinare recurente, cistita cronica apare uneori si in absenta unei infectii evidente. Descopera cauzele, simptomele si optiunile de tratament ale acestei afectiuni!
Ce este cistita cronica si care sunt simptomele acesteia?
Ceea ce este bine de stiut este faptul ca cistita cronica este o inflamatie persistenta ce apare la nivelul vezicii urinare, provocand simptome precum durerea pelviana, urinarea frecventa si disconfortul general. Comparativ cu cistita acuta, care este cauzata de o infectie bacteriana si are o evolutie destul de rapida, cistita cronica se dezvolta pe parcursul unui timp mai indelungat si poate persista luni intregi.
Printre principalele cauze ale cistitei cronice se numara infectiile urinare recurente, sindromul vezicii interstitiale (SVI), iritatiile chimice (unele substante ce se regasesc in produsele de igiena personala), stresul, dar si ale afectiuni medicale (diabetul, endometrioza, bolile autoimune).
In ceea ce priveste simptomele cistitei cronice, acestea pot sa varieze de la usoare la severe. Acestea pot sa includa durere sau disconfort pelvian, urinare frecventa, senzatia de arsura la urinare, iar in cazurile mai severe, sange in urina.
Modalitati eficiente de tratare a cistitei cronice
Tratamentul pentru cistita va fi stabilit in functie de cauza subiacenta si de severitatea simptomelor cu care se confrunta pacienta. Exista mai multe modalitati de tratament, cum ar fi administrarea de antibiotice (daca cistita cronica are la baza o cauza bacteriana), de medicamente antiinflamatoare (in cazul sindromului vezicii interstitiale, medicamentele au rolul de a bloca efectele histaminei).
In situatiile in care aceasta afectiune este asociata cu anumite probleme musculare, se recomanda efectuarea unor sedinte de fizioterapie, deoarece fizioterapia pelviana va ajuta la ameliorarea simptomelor.
Cum previi aparitia cistitei cronice?
Interesant este faptul ca exista cateva modalitati de prevenire a aparitiei cistitei cronice. Pe langa mentinerea unei bune igiene urinare si evitarea factorilor care pot irita vezica, exista si cateva obiceiuri de luat in calcul, cum ar fi sa bei suficienta apa pe parcursul zilei, sa eviti sa folosesti produse de igiena personala ce contin substante iritante si sa mergi regulat la baie, deoarece retinerea urinei prea mult timp va creste riscul de producere a infectiilor urinare.
Toate acestea fiind zise, cistita cronica afecteaza semnificativ calitatea vietii. Totusi, prin administrarea unui tratament adecvat si prin schimbarea stilului de viata, majoritatea pacientelor isi recapata starea de bine. In cazul in care te confrunti cu simptome specifice cistitei cronice, este esential sa consulti un medic pentru un diagnostic si un tratament personalizat!