Perioada postnatala este considerata a fi una de transformare, adaptare dar si de recuperare pentru proaspetele mamici. Vorbim despre o etapa foarte importanta, cunoscuta si sub denumirea de puerperiu, ce incepe imediat dupa nastere si are o durata medie de aproximativ 6 saptamani. In toata aceasta perioada, organismul tau se recupereaza si tu incepi sa te adaptezi la viata cu un nou-nascut. Descopera cateva sfaturi utile despre ingrijirea postnatala, care sa te ajute sa te simti mult mai pregatita sa faci fata cu brio acestei perioade din viata ta!
Ofera-ti timpul de care ai nevoie pentru a te recupera
Dupa cum bine stii deja, corpul tau a trecut printr-o experienta extraordinara, iar intreg procesul de recuperare va necesita timp, indiferent ca ai nascut natural sau prin cezariana.
Te numeri printre mamicile ce au nascut natural? Atunci va trebui sa acorzi un plus de atentie zonei perineului. Exista anumite cazuri in care femeile se confrunta cu rupturi in zona perineului (epiziotomie), ceea ce inseamna ca zona necesita a fi pastrata curata si uscata. Medicii sunt de parere ca ar trebui sa utilizezi comprese reci pentru a reduce disconfortul aparut in primele zile.
In ceea ce priveste ingrijirea dupa cezariana, va trebui sa pastrezi incizia curata si sa o monitorizezi cu atentie, tocmai pentru a observa daca apare orice semn de infectie, roseata sau scurgeri. Este esential sa urmezi sfaturile medicului tau si sa te odihnesti cat mai mult.
Sprijinirea sanatatii emotionale, un aspect deosebit de important
Perioada postnatala poate fi destul de dificila pentru unele mame, deoarece emotiile sunt deseori coplesitoare. Potrivit statisticilor, pana la 80% din proaspetele mamici se pot confrunta uneori cu schimbari de dispozitie sau cu stari de anxietate. Este deosebit de important sa discuti cu partenerul, cu familia sau cu prietenii despre cum te simti. Nu ezita sa soliciti ajutor atunci cand simti nevoia!
Indiferent de cat de multe activitati desfasori, nu uita ca odihna este esentiala pentru o recuperare cat mai rapida! Profita de timpul in care bebelusul tau doarme, pentru a te relaxa in voie! La fel de importanta este si alimentatia ta de zi cu zi pentru buna functionare a organismului. Include in dieta ta alimente bogate in proteine, fibre si grasimi sanatoase! In unele cazuri, medicii pot sa recomande si administrarea unor suplimente alimentare la pacientele ce se confrunta cu deficit de fier sau vitamina D.
Prin urmare, ingrijirea postnatala este un adevarat act de iubire atat fata de tine, cat si fata de bebelusul tau. Incearca sa fii cat mai rabdatoare cu tine, sa te bucuri de fiecare moment alaturi de nou-nascut si sa soliciti ajutor ori de cate ori este necesar! Acorda atentie sanatatii tale fizice si mentale si vei fi pregatita sa faci fata tuturor provocarilor!