Dupa cum bine stim deja, menopauza este o etapa naturala din viata oricarei femei, care aduce cu sine atat schimbari hormonale si diferite simptome (bufeuri, schimbari de dispozitie), cat si o scadere a densitatii osoase. Scaderea densitatii osoase poate sa creasca riscul de aparitie a osteoporozei sau a fracturilor. Descopera care este legatura dintre menopauza si densitatea osoasa, dar si modalitatile prin care poti sa gestionezi aceasta problema!
Densitatea osoasa – definitie
Ceea ce este bine de stiut este faptul ca densitatea osoasa reprezinta cantitatea de mineral osos pe care o contine o anumita suprafata a osului. Cu cat densitatea osoasa este mai mare, cu atat oasele sunt mai rezistente la fracturi. Stiai ca pana la varsta de 30 de ani, majoritatea femeilor ating varful densitatii osoase? Treptat, aceasta va incepe sa scada odata cu trecerea timpului.
Potrivit specialistilor, scaderea densitatii osoase devine din ce in ce mai accentuata la menopauza, deoarece coincide cu scaderea nivelului de estrogen din organism, hormon ce are un rol esential in mentinerea sanatatii osoase.
Desi menopauza ramane principala cauza a reducerii densitatii osoase, exista si alti factori ce contribuie la aceasta scadere, printre care se numara factorii genetici, lipsa activitatii fizice, fumatul, consumul excesiv de alcool, aportul inadecvat de calciu si vitamina D, precum si administrarea unor medicamente (corticosteroizii).
Gestionarea pierderii densitatii osoase in timpul menopauzei
Scaderea densitatii osoase este o realitate cu care te vei confrunta cand intri la menopauza, insa exista pasi pe care ii poti urma pentru a-ti proteja sistemul osos.
In primul rand, este recomandat sa adopti o alimentatie bogata in nutrienti esentiali pentru oase. Ideal ar fi sa consumi aproximativ 1200 mg de calciu in fiecare zi. Printre alimentele bogate in calciu se numara legumele cu frunze verzi, lactatele, sardinele si branza tofu. Si vitamina D ajuta la absorbtia calciului, fiind esentiala pentru sanatatea oaselor. Desi expunerea la soare este o sursa naturala de vitamina D, exista situatii in care se recomanda administrarea unor suplimente, atunci cand nivelul de vitamina D din organism este scazut.
Adoptarea unui stil de viata sanatos poate ajuta la mentinerea densitatii osoase, iar practicarea exercitiilor fizice (mersul pe jos, dansul, alergatul sau ridicarea de greutati) si a exercitiilor de echilibru este foarte importanta in aceste cazuri.
Nu uita sa efectuezi teste regulate pentru densitatea osoasa! Acestea se efectueaza periodic de catre femeile ce se afla la menopauza, dar si de cele ce prezinta un risc crescut de a se confrunta cu osteoporoza. Testele ajuta la depistarea pierderii de masa osoasa, iar medicul va stabili un plan de tratament adecvat pentru fiecare pacienta in parte.
Toate acestea fiind zise, menopauza este o perioada ce aduce cu sine numeroase provocari, insa cu atentie, iti poti mentine oasele puternice si sanatoase si sa te bucuri in continuare de fiecare zi din viata ta!