Locatie Rm. Valcea

Str. Rapsodiei 14, Bl. D1-3, Sc. B, Ap.3

Locatie Dragasani

Str. Tudor Vladimirescu 407

Telefon

0250 744 151
0746 106 325

Tot ce trebuie sa afli despre displazia de col uterin

displazia de col uterin

Cunoscuta in domeniul medical si sub denumirea de neoplazie intraepiteliala cervicala (NIC), displazia de col uterin este o afectiune caracterizata prin dezvoltarea unor celule anormale la nivelul colului uterin. Desi aceasta nu reprezinta o forma de cancer, daca nu este tratata, afectiunea poate sa evolueze negativ si sa se transforme in cancer de col uterin. Ceea ce este bine de stiut este faptul ca displazia de col uterin poate fi depistata cu usurinta in urma efectuarii unui test de rutina Papanicolau, deci este esential sa efectuezi investigatii anuale pentru a te asigura ca nu te confrunti cu astfel de probleme de sanatate.

Care sunt principalele cauze si simptome ale displaziei de col uterin?

Potrivit specialistilor, principalul factor de risc ce duce la dezvoltarea displaziei de col uterin este infectarea cu virusul papiloma uman (HPV), un virus ce se transmite prin contact sexual. De asemenea, exista si alte cauze ce favorizeaza aparitia displaziei de col uterin, printre care se numara sistemul imunitar slabit, fumatul, istoricul familial si activitatea sexuala neprotejata.

In marea majoritate a cazurilor, displazia de col uterin nu prezinta simptome evidente in stadiile initiale. Tocmai din acest motiv, este esential sa efectuezi screening-uri in fiecare an. Totusi, atunci cand deja te afli intr-un stadiu avansat al afectiunii, te poti confrunta cu sangerari anormale intre menstruatii, sangerari dupa contactul sexual, durere pelvina si secretii vaginale anormale.

Diagnosticarea si tratamentul displaziei de col uterin

In ceea ce priveste diagnosticarea, dupa cum am mentionat si anterior, aceasta se realizeaza prin teste de screening (testul Papanicolau si testul HPV). In momentul in care testele indica anomalii, medicul specialist poate recomanda pacientelor sa efectueze si o colposcopie, procedura prin care se analizeaza in detaliu structura colului uterin si se preleva biopsii pentru a determina severitatea displaziei.

Referitor la tratamentul displaziei, acesta urmeaza sa fie stabilit de catre medic in functie de severitatea afectiunii, de varsta si de starea generala de sanatate a pacientei. Principalele optiuni de tratament includ monitorizarea regulata (in cazul unei displazii usoare), crioterapia (inghetarea celulelor anormale), conizatia (indepartarea unui segment conic ce contine celule anormale), histerectomie ( in cazurile severe de displazie de col uterin).

Preventia este calea cea mai sigura de a-ti mentine o stare de sanatate cat mai buna, iar vaccinarea impotriva HPV se dovedeste a fi cea mai eficienta metoda de a te proteja impotriva virusului HPV, ce provoaca cel mai frecvent tip de cancer de col uterin.

Prin urmare, educatia si constientizarea sunt extrem de importante pentru a-ti proteja sanatatea si pentru a preveni evolutia catre afectiuni ginecologice grave. Nu uita sa efectuezi screening-uri regulate, pentru a depista displazia de col uterin inca din faza eficienta si a o trata corespunzator!