Sarcina este o perioadă în care apar numeroase schimbări în corpul viitoarei mămici, iar una dintre acestea este reprezentată de retenţia de apă. Este destul de frecvent ca femeile însărcinate să se confrunte cu umflături şi cu retenţie de lichide, însă există anumite modalităţi de a gestiona acest disconfort. Descoperă care sunt principalele metode prin care poţi combate efectele retenţiei de apă, pentru a te simţi mult mai confortabil în această perioadă specială din viaţa ta!
Hidratează-te corespunzător în fiecare zi
Contrar aşteptărilor, consumul a minim 2 litri de apă pe zi te poate ajuta să combaţi efectele retenţiei de apă. În momentul în care organismul este hidratat în mod corespunzător, este mai puţin probabil să reţină în exces lichidele. Potrivit medicilor, ar fi recomandat să bei cel puţin 8 pahare cu apă pe zi, reuşind astfel să diminuezi umflăturile apărute mai ales la nivelul membrelor inferioare.
Limitează consumul de sare
După cum bine ştii deja, consumul excesiv de sare nu va face altceva decât să agraveze retenţia de apă în sarcină. Evită alimentele procesate ce conţin o cantitate însemnată de sare şi introdu în alimentaţia ta de zi cu zi fructe şi legume, deoarece acestea sunt bogate în vitamine şi minerale şi îţi vor oferi energie!
Din categoria alimentelor procesate cu un conţinut ridicat de sare fac parte brânzeturile tari (parmezanul, brânza cheddar), mezelurile (salam, şuncă), preparatele conservate (murăturile, legumele conservate în saramură), dar şi sosurile (maioneza, ketchup-ul, sosul de soia).
Nu uita să faci mişcare cât mai des
Exerciţiile fizice uşoare, cum ar fi mersul pe jos sau participarea la o oră de înot, contribuie la stimularea circulaţiei sângelui şi la reducerea edemelor apărute în timpul sarcinii. Nu uita să consulţi întotdeauna un medic înainte de a începe sau a continua un program de exerciţii fizice pe durata lunilor de sarcină, pentru a te asigura că este sigur atât pentru tine, cât şi pentru bebeluş!
De asemenea, dacă simţi că picioarele îţi sunt umflate şi obosite, le poţi ridica pentru a îmbunătăţi circulaţia şi pentru a reduce senzaţia de disconfort. Te poţi întinde pe spate şi îţi poţi aşeza picioarele pe o pernă, aspect ce îţi va induce o senzaţie de relaxare şi te va ajuta să te simţi din ce în ce mai bine. Evită îmbrăcămintea strâmtă şi îndreaptă-ţi atenţia către haine largi şi confortabile, ce permit circulaţia aerului şi care te vor ajuta să elimini presiunea cauzată de retenţia de apă!
În concluzie, retenţia de apă din timpul sarcinii este destul de inconfortabilă, însă există metode de a gestiona efectele acesteia. Este esenţial să ai grijă de sănătatea ta şi să iei măsuri pentru a-ţi menţine starea de confort şi a te bucura din plin de această etapă unică din viaţa ta!