Locatie Rm. Valcea

Str. Rapsodiei 14, Bl. D1-3, Sc. B, Ap.3

Locatie Dragasani

Str. Tudor Vladimirescu 407

Telefon

0250 744 151
0746 106 325

Fibromul uterin – o afecţiune medicală des întâlnită în rândul pacientelor

Fibromul uterin

În ultimul deceniu, numărul pacientelor diagnosticate cu fibrom uterin s-a aflat într-o continuă creştere, de la an la an. Cunoscută şi sub denumirea de leiomiom uterin, această afecţiune este cauzată de dezvoltarea anormală a ţesutului muscular în jurul uterului. Descoperă cauzele, simptomele şi metodele de tratament ale fibromului uterin şi pune-ţi sănătatea intimă pe primul loc!

Principalele cauze ale dezvoltării fibromului uterin

Potrivit specialiştilor, cauzele exacte ale apariţiei fibromului uterin nu sunt pe deplin identificate, însă există anumiţi factori ce contribuie la dezvoltarea acestei afecţiuni. Printre aceştia se află dezechilibrele hormonale, creşterea nivelului de estrogen, factorii de mediu şi predispoziţia genetică. Ceea ce este bine de ştiut este faptul că femeile cu vârsta cuprinsă între 30-40 de ani sunt mai predispuse să fie diagnosticate cu fibrom uterin.

Simptomele cărora trebuie să le acorzi atenţie

În general, simptomele pot avea intensităţi diferite, în funcţie de fiecare organism în parte sau de stadiul afecţiunii. Te confrunţi deseori cu dureri pelviene, sângerare menstruală abundentă, dureri în timpul actului sexual, urinare frecventă şi senzaţie de presiune în zona intimă? Atunci trebuie să iei legătura cu un cadru medical specializat şi să efectuezi mai multe investigaţii. Doar în acest mod vei putea să obţii diagnosticul corect şi să începi cât mai repede tratamentul. Ştiai că în unele situaţii, fibromul uterin poate duce la infertilitate sau chiar la complicaţii în timpul sarcinii?

Diagnostic şi evaluare precisă

Ştiai că diagnosticul fibromului uterin se bazează atât pe istoricul medical detaliat şi examenul fizic, cât şi pe investigaţiile imagistice (ecografia transvaginală)? Aceste metode se dovedesc a fi foarte utile, ajutând medicul ginecolog să evalueze dimensiunea, localizarea şi numărul fibroamelor, dar şi să excludă existenţa altor tipuri de afecţiuni. Este important de reţinut faptul că există mai multe tipuri de tratamente pentru fibromul uterin, însă doar medicul tău va decide care este opţiunea potrivită pentru tine, în funcţie de gravitatea simptomelor, vârsta sau alţi factori individuali.

Atunci când vine vorba de stadiile incipiente ale bolii, medicul îţi poate recomanda monitorizarea simptomelor, deci nu va trebui să ai neapărat parte de o intervenţie chirugicală.

Utilizarea medicamentelor antiinflamatoare sau a contraceptivelor orale poate să ajute totodată la gestionarea simptomelor. Şi terapia hormonală este o variantă de luat în calcul în anumite situaţii, fiind prescrisă de către medicul specialist în vederea reglării nivelului de estrogen din organism. În cazurile severe sau în momentul în care simptomele persistă şi în urma efectuării unui tratament, se efectuează o intervenţie chirurgicală prin care se realizează extirparea fibromului uterin.

Aşadar, fibromul uterin este o afecţiune destul de des întâlnită în rândul pacientelor, mai ales în cazul celor ce se află la vârsta reproductivă. Este esenţial să soliciţi ajutor medical specializat în cazul în care te confrunţi cu unul dintre simptomele menţionate anterior şi să ai mereu grijă de starea ta de sănătate!