Locatie Rm. Valcea

Str. Rapsodiei 14, Bl. D1-3, Sc. B, Ap.3

Locatie Dragasani

Str. Tudor Vladimirescu 407

Telefon

0250 744 151
0746 106 325

Importanta ovulaţiei în sănătatea sistemului reproducător

sănătatea sistemului reproducător

Ovulaţia este o etapă esenţială în cadrul ciclului menstrual al unei femei, având totodată un rol deosebit de important în fertilitate. Descoperă ce reprezintă acest proces, cum se desfăşoară şi ce semnificaţie are pentru femeile care îşi doresc să aibă un copil în viitor şi să îşi menţină sănătatea sistemului reproducător!

Ce este ovulaţia?

În primul rând, ceea ce este bine de ştiut este faptul că ovulaţia este acea etapă în care ovulul este eliberat din ovar în trompele uterine, fiind pregătit pentru a fi fertilizat de către spermatozoizi. Este un moment vital al ciclului menstrual şi se desfăşoară, de regulă, la mijlocul ciclului, mai exact, din a-14-a zi a unui ciclu ce are o durată de 28 de zile. Interesant este faptul că procesul de ovulaţie debutează cu creşterea nivelului de hormon luteinizant (LH), iar valorile acestuia ating vârful înaintea eliberării ovulului. Practic, aceste valori maxime de LH declanşează totodată eliberarea ovulului din foliculul ovarian matur. Odată ce a ajuns în trompele uterine, ovulul este pregătit pentru fertilizare. În cazul în care nu se produce fertilizarea, acesta urmează a fi eliminat la momentul menstruaţiei.

Identificarea perioadei de ovulaţie, esenţială pentru viitoarele mămici

Îţi doreşti să devii mămică în viitorul apropiat? Atunci ar trebui să fii mai mult decât preocupată de identificarea perioadei tale de ovulaţie. Ştiai că şansele de fertilizare sunt maxime în această perioadă din lună? De asemenea, dacă îţi doreşti să eviţi o sarcină, monitorizarea ciclului menstrual şi a ovulaţiei este o variantă de luat în calcul pentru selectarea unei metode contraceptive optime.

Există şi anumiţi factori ce pot să influenţeze procesul de ovulaţie, printre care se numără stresul, variaţiile de greutate, exerciţiile fizice intense, precum şi anumite afecţiuni (Sindromul Ovarelor Polichistice). Este foarte important să ţii cont de toţi aceşti factori şi să adopţi un stil de viaţă cât mai sănătos. Nu uita să efectuezi cu regularitate şi consultaţii de rutină şi să ai o relaţie strânsă cu medicul tău ginecolog, singurul cadru medical avizat ce îţi poate oferi răspuns la toate întrebările tale şi îţi va examina cu atenţie rezultatele obţinute în urma investigaţiilor realizate.

Care sunt principalele semne ale faptului că te afli la ovulaţie?

Interesant este faptul că există o serie de semne ce indică faptul că te afli în perioada de ovulaţie, spre exemplu, creşterea temperaturii bazale ale corpului, modificarea mucusului cervical şi chiar senzaţii de disconfort în partea inferioară a abdomenului. Înţelegerea acestor semne te va ajuta să identifici cu uşurinţă perioada ovulaţiei, aspect util în procesul de concepţie.

Aşadar, ovulaţia este o etapă mai mult decât importantă în menţinerea sănătăţii reproductive. Consultă un specialist pentru a obţine informaţii personalizate cu privire la perioada la care te afli la ovulaţie, tocmai pentru a-ţi optimiza şansele de concepţie în viitorul apropiat!