Locatie Rm. Valcea

Str. Rapsodiei 14, Bl. D1-3, Sc. B, Ap.3

Locatie Dragasani

Str. Tudor Vladimirescu 407

Telefon

0250 744 151
0746 106 325

Ecografia mamară (mamografia) – un aliat în lupta contra cancerului de sân

Ecografia mamară

Potrivit studiilor efectuate în ultimii ani, cancerul de sân se numără printre cele mai des întâlnite afecţiuni în rândul femeilor din întreaga lume. Ecografia mamară, cunoscută şi sub denumirea de ecografia sânului, este o tehnică imagistică non-invazivă ce se dovedeşte a fi foarte utilă în examinarea structurii şi ţesuturilor sânilor. Vorbim despre o procedură medicală cu un rol esenţial atunci când vine vorba de depistarea încă din stadiu incipient a anomaliilor de la nivelul sânilor.

În ţara noastră, numărul femeilor diagnosticate cu cancer de sân se află într-o continuă creştere, iar în ultimul an s-au înregistrat peste 9000 de cazuri. Totuşi, cu cât afecţiunea este depistată mai repede, cu atât cresc şansele de supravieţuire ale pacientelor.

Ceea ce este bine de ştiut este faptul că problemele de sănătate de acest gen pot apărea la orice vârstă, inclusiv în cazul tinerelor femei ce nu au împlinit încă vârsta de 30 de ani. Medicii recomandă efectuarea unei ecografii mamare o dată la fiecare 6 luni, pentru a monitoriza cu regularitate structura ţesutului mamar.

Rolul ecografiei mamare (mamografie)

De reţinut este şi faptul că ecografia mamară este o procedură medicală cu numeroase beneficii. Examinarea sânilor prin intermediul ultrasunetelor este o metodă eficientă de diagnosticare a posibilelor afecţiuni. Ştiai că ecografia mamară se efectuează bilateral, la ambii sâni? Fiind vorba de o procedură non-invazivă, pacienta nu va resimţi nici cel mai mic disconfort. Graţie tehnologiei, rezultatul ecografiei mamare poate fi eliberat pe loc, urmând a fi interpretat de către un medic de specialitate.

Iată care sunt principalele beneficii ale ecografiei mamare:

  • Este o metodă noniradiantă, recomandată chiar şi în cazul femeilor însărcinate sau în cazul celor ce au fost supuse unei proceduri chirurgicale de curând.
  • Ecografia este uşor accesibilă şi poate fi repetată ori de câte ori este necesar.
  • Pacienta nu trebuie să se pregătească în mod special pentru această procedură medicală.
  • Se dovedeşte a fi utilă în explorarea leziunilor sânilor pacientelor cu sâni denşi, situaţie în care alte tehnici de imagistică nu oferă rezultatele dorite.

Dacă în trecut ecografia mamară se utiliza îndeosebi pentru diferenţierea chisturilor mamare de nodulii solizi, odată cu avansarea tehnologiei această procedură a devenit o metodă principală de diagnosticare a cancerului de sân. Medicii sunt de părere că orice tânără cu vârsta de peste 20 de ani ar trebui să efectueze anual o ecografie mamară, chiar dacă nu prezintă simptome specifice acestei afecţiuni (noduli, inflamaţii, mastodinie).

Prin urmare, ar trebui să ai grijă de tine şi să faci din sănătatea ta o prioritate. Nu uita, prevenţia salvează vieţi, iar timpul este deosebit de important în domeniul sanitar.