Locatie Rm. Valcea

Str. Rapsodiei 14, Bl. D1-3, Sc. B, Ap.3

Locatie Dragasani

Str. Tudor Vladimirescu 407

Telefon

0250 744 151
0746 106 325

Cele mai comune afecţiuni ginecologice şi cum le previi

afecţiuni ginecologice

Afecţiunile ginecologice sunt des întâlnite în rândul femeilor de orice vârstă, iar acestea pot debuta încă de la prima menstruaţie. Descoperă care sunt cel mai des întâlnite afecţiuni ginecologice şi ce măsuri poţi adopta pentru a preveni apariţia lor.

Infecţiile vaginale

O mare parte din pacientele ce ajung în cabinetele ginecologice sunt diagnosticate cu infecţii vaginale, afecţiuni ce provoacă deseori disconfort şi modificări ale secreţiilor vaginale. Medicii recomandă menţinerea unei igiene adecvate, dar şi evitarea folosirii săpunurilor parfumate şi a lenjeriei intime din materiale sintetice. Ba mai mult, specialiştii încurajează pacientele să utilizeze metode de contracepţie în timpul rapoartelor sexuale, cum ar fi prezervativul, pentru a scădea riscul de transmitere a infecţiilor cu candidă.

Sindromul ovarelor polichistice

Sindromul ovarelor polichistice este o afecţiune foarte des întâlnită în rândul femeilor din întreaga lume. Principala cauză de apariţie a acestei boli este reprezentată de dezechilibrele hormonale, iar chisturile formate pe ovare provoacă disconfort. În ceea ce priveşte prevenirea apariţiei sindromului ovarelor polichistice, ar fi recomandat să adopţi un stil de viaţă sănătos, cu o alimentaţie echilibrată şi să faci cât mai des sport. Ştiai că excesul de greutate poate să crească riscul de apariţie a acestei afecţiuni?

Fibromul uterin

Fibromul uterin este definit drept o tumoră benignă care se dezvolta la nivelul peretelui uterin. Printre simptomele cel mai des întâlnite în cazul fibromului uterin se numără sângerările abundente şi durerile pelviene. Dacă îţi doreşti să reduci riscul apariţiei fibromului uterin, va trebui să eviţi consumul de carne roşie şi să înveţi să gestionezi situaţiile stresante din viaţa ta. Introdu în dieta ta cât mai multe fructe şi legume şi consultă medicul specialist dacă te confrunţi cu dureri în zona pelviană.

Infecţiile cu transmitere sexuală

Infecţiile cu transmitere sexuală afectează într-o mare măsură sănătatea sistemului reproducător. Gonoreea, sifilisul sau HPV-ul sunt boli cu transmitere sexuală ce pot avea consecinţe grave în cazul în care nu sunt depistate într-un stadiu incipient. Testele de tip screening te vor ajuta să descoperi din timp dacă te confrunţi cu o infecţie cu transmitere sexuală, ceea ce înseamnă că ar trebui să efectuezi cu regularitate controale de rutină.

Boala inflamatorie pelviană

Din categoria bolilor cu transmitere sexuală face parte şi boala inflamatorie pelviană, ce afectează atât uterul şi ovarele, cât şi trompele uterine. În cazul în care ai fost diagnosticată cu această afecţiune, va trebui să urmezi cu atenţie tratamentul recomandat de medicul specialist şi să efectuezi controale ginecologice regulate.

Iată, aşadar, care sunt cel mai des întâlnite afecţiuni ginecologice şi ce măsuri poţi lua pentru a preveni apariţia lor. Este bine de ştiut faptul că prevenirea şi diagnosticarea precoce a acestor afecţiuni implică totodată consultarea şi supravegherea regulată a medicului ginecolog.